Coming-Outdag

11 oktober wordt steeds bekender als Coming-Outdag, de dag waarop we benadrukken dat je als lhbt’er open moeten kunnen zijn over je geaardheid. Alhoewel, ‘we’…? In christelijke kringen hebben mensen nog wel eens moeite met het ‘dwingende karakter’ van zo’n dag. Waarom zou je per se moeten vertellen dat je homo of transgender bent? Is dat altijd goed? Kun je het soms beter niet (nog) voor jezelf houden?

Inderdaad zijn er best redenen te bedenken om voorzichtig te zijn met je coming-out. Het is niet altijd makkelijk om het label ‘homo’ te dragen. Je moet eraan toe zijn en het niet forceren. Het kan daarom goed zijn om in het klein te beginnen: bij je ouders en/of je beste vrienden. Als je bij hen (hopelijk positieve) ervaring hebt opgedaan, kun je de kring groter maken: naar de rest van de familie, (vrienden in) de gemeente.

Anderen nodig
Gelukkig gaat dat meestal goed. Toch zijn er veel  jongeren die het liever (nog) voor zichzelf houden. Hoewel dat best begrijpelijk is (het is bovendien niet verplicht om erover te praten), werkt openheid over je geaardheid in het algemeen beter. Want hoe je het wendt of keert – welke mening je ook hebt over homoseksualiteit – het valt vaak niet mee om als homo door het leven te gaan. Daar heb je anderen bij nodig.

Daar zijn op z’n minst drie redenen voor te noemen.

  1. Je legt jezelf een enorme eenzaamheid op als je dit belangrijke onderdeel van je leven verbergt voor je omgeving. De meeste jongeren ervaren dat op den duur dan ook als verstikkend.
  2. Je bent bedoeld om mens te zijn in relatie tot anderen. Daarom is het eigenlijk niet mogelijk om jezelf als homo te accepteren, als je je niet geaccepteerd weet door anderen.
  3. Zoals ieder mens heb ook jij – als homo – steun, advies en bevestiging van anderen nodig. En soms misschien ook wel troost, over vermaning. De meeste homo’s redden het gewoon niet alleen.

Moet kunnen
Daarom: een coming-out moet niet per se, maar het moet wel kunnen! Het mag niet zo zijn dat een jongere erover wil praten, maar dat niet kan of durft. Best een goed onderwerp om daar op 11 oktober extra bij stil te staan! En om er de rest van het jaar vooral aan te werken!