Nieuw boek: ‘Hoopvol leven’

Oktober 2018 verscheen het boek ‘Washed and Waiting – Reflections on Christian Faithfulness & Homosexuality’ van Wesley Hill in Nederlandse vertaling: ‘Hoopvol leven – Gedachten over christelijke trouw en homoseksualiteit’.

Wolter Rose

Wesley Hill was 29 jaar toen hij zijn eerste boek schreef, over zijn leven als homoseksuele christen die uit overtuiging zonder partner door het leven wilde gaan. Zes jaar later verscheen een tweede druk van het boek, met een nieuw nawoord waarin hij terugkeek op zijn boek vanuit het perspectief van iemand die inmiddels ouder en wijzer was geworden. Van deze tweede editie verschijnt in oktober 2018 bij uitgeverij Van Wijnen in Franeker een nederlandse vertaling: Hoopvol leven: Gedachten over christelijke trouw en homoseksualiteit. In het “Woord vooraf” van de nederlandse uitgave schreef ik onder meer:

“Wesley Hill schrijft eerlijk over verdriet en eenzaamheid, over schaamte en schuld. Maar hij is ook hoopvol over een leven vanuit het Evangelie, over christelijke gemeenschap en over vriendschap. Is een homo alleen maar verwerpelijk voor God, of kun je als homo een ingrediënt zijn in het geluk van God? Hill legt uit waarom hij denkt dat dat kan.[…] ❝ Met mensen als Eve Tushnet en Ron Belgau is Wesley Hill betrokken bij een nieuwe beweging van katholieke en protestantse LHB-ers in de VS: Spiritual Friendship. Samen denken ze op hun blogs hardop na over hoe je de leer van de kerk vertaalt naar de praktijk en welke mogelijkheden je als homo hebt om lief te hebben. Ze duiken in de geschiedenis van de kerk en halen schatten naar boven van christelijke wijsheid – van kerkvader Augustinus, de middeleeuwse abt Aelred van Rievaulx, tot de negentiende-eeuwse dichter Gerald Manley Hopkins en de van oorsprong Nederlandse priester Henri Nouwen.

❝ Soms lijkt het erop dat je als christelijke gemeente moet kiezen: of trouw blijven aan het onderwijs van Jezus en de apostelen, of een veilig thuis bieden aan homo’s. Wesley Hill laat ons in dit openhartige en tegelijk hoopvolle boek zien dat het allebei kan.

Wolter Rose is bestuurslid van Hart van Homo’s