Mooie ontmoetingsavond over Vriendschap

De ontmoetingsavond die Hart van Homo’s op vrijdag 3 maart organiseerde, was een succes. Ongeveer 20 jongeren, voor een belangrijk deel (oud-)deelnemers van de bijbelstudiegroepen, waren aanwezig. Na binnenkomst in het gebouw van de HGJB in Bilthoven was er onmiddellijk in de gang en de zalen ontmoeting met elkaar.

Even na 20:00 uur begonnen we met een thematische bijbelstudie rondom het onderwerp vriendschap. Omdat we met elkaar onderweg zijn naar Goede Vrijdag en Pasen werd in het bijzonder stilgestaan bij de bijzondere aanleiding voor de vriendschap tussen Pilatus en Herodes (Lukas 23:12). De confrontatie met Jezus was voor hen aanleiding om vrienden in het verkeerde te worden.

Na wat ontspanning was er een interactieve lezing door Herman van Wijngaarden over het onderwerp vriendschap. We werden aan het begin meteen uitgedaagd om te kiezen tussen: A. Wel een relatie, geen vrienden. Of B. Wel vrienden, geen relatie. Niet iedereen maakte dezelfde keuze. De toelichting daarbij was aanleiding voor animerende gesprekken met elkaar.

Roeping
Er zou nog veel te noemen zijn uit de inhoud van de lezing. Herman liet duidelijk zien hoe in de Bijbel vriendschap vanaf Genesis 2 een belangrijk thema is. Een aantal mythes werden ontkracht om te laten zien dat we vrienden ook echt nodig hebben in ons leven. Al snel werd het gesprek echt interactief, waarbij veel deelnemers met hun eigen inbreng en ervaringen kwamen. Het pleidooi van Herman voor de herontdekking van vriendschap werd door de meeste van ons instemmend ontvangen.

Met een verwijzing naar het denken van Wesley Hill (Spiritual Friendship) stelde Herman dat vriendschap wel eens de roeping voor een christenhomo zou kunnen zijn. Homo’s hebben misschien wel een speciaal talent voor vriendschap.
Zelf maakte ik – als getrouwde heteroman – de avond mee. Maar de contacten, die ik met verschillende christenhomo’s heb, geven mij voldoende aanleiding om te denken dat Wesley Hill hiermee iets heel belangrijks zegt. Ook deze avond leerde ik, luisterend naar christenhomo’s, weer veel over vriendschap.

Brainstorm
Voordat de avond afgesloten werd met een non-alcoholische borrel brainstormden Herman en ondergetekende nog wat met de groep over de toekomst van Hart van Homo’s. Daarin zat in ieder geval voldoende informatie voor het bestuur om verder over na te gaan denken. Hier bleek ook de betrokkenheid van de groep bij Hart van Homo’s. De stichting betekende voor hen heel veel. En zij hopen dat ook de jongeren van nu de weg naar Hart van Homo’s zullen vinden.

Jacob de Jong, voorzitter bestuur

6 maart 2023