In of uit de kast?

Blijf ik (nog) in de kast, of ga ik vertellen dat ik homo ben? Het is niet moeilijk om redenen te verzinnen om het nog maar voor jezelf te houden. ‘Iedereen heeft er een mening over, maar ik weet zelf nog niet eens hoe ik verder moet!’ Of: ‘Ze gaan anders naar me kijken als ze “het” weten.’

Er zijn genoeg homo’s en lesbiennes die daarom nooit een ‘coming out’ hebben gehad. Het is natuurlijk ook niet verplicht. En toch…

Als een bevrijding
Hoewel het waarschijnlijk geen eitje zal worden (maar wel stoer!) zullen de meeste homo’s het als een bevrijding ervaring als ze een tijdje ‘uit de kast’ zijn. Om een paar redenen te noemen:

  • Je hoeft niet meer te liegen of ontwijkende antwoorden te geven waarom jij (nog steeds) geen relatie hebt.
  • Je hoeft niet meer in je eentje te worstelen met je gevoelens, je omgeving en met God.
  • Je weet nu hoe je omgeving erin staat en hoe ze echt naar je kijken (het valt meestal  reuze mee!).
  • Je familie- en vriendschapsbanden krijgen meer verdieping als jij jezelf kunt zijn. Zij krijgen meer ‘jou’ en jij krijgt meer van hen te zien en te ervaren!
  • Je kunt na een tijdje wat relaxter naar jezelf kijken. Zo ben je beter in staat om weer toekomst voor jezelf te zien. Ook als die anders is dan je voor jezelf had bedacht! 

Sores delen
Sommige homo-jongeren voeren het volgende aan als reden om het níet te vertellen: ‘Ik wil anderen er niet mee lastig vallen.’ Of: ‘Ik kan het m’n ouders niet aandoen!’ Dat lijkt misschien nobel, maar je kunt deze gedachten toch beter proberen los te laten. Iedereen heeft het recht om zijn of haar sores te delen met anderen. En ouders hebben de plicht er voor hun kinderen te zijn, hoe moeilijk ze het misschien ook vinden.

Je kunt je trouwens ook afvragen of je niet de plicht hebt om anderen te laten zien wie en hoe je werkelijk bent – zeker aan de mensen die dichtbij je staan. Mensen die van je houden, willen je graag (leren) kennen zoals je bent. Je ontneemt ze die mogelijkheid als je je bewust anders voordoet.

Niet wegcijferen
Oké, je hebt geen garantie dat het altijd goed zal gaan. Het is niet uitgesloten dat je familieleden of vrienden kwijtraakt. Daarom is het belangrijk om te beseffen dat je jezelf niet hoeft weg te cijferen. Je mág jezelf zijn. In Gods ogen ben je uniek en gelijk aan ieder ander mens. Hij vindt je waardevol – niet ondanks, maar mét je homoseksuele gevoelens. Dat maakt het zeker het risico waard om ook voor je omgeving een eerlijk leven te leiden, dichtbij God!

Je leven lang
Als je eenmaal je ‘coming out’ hebt gehad zul je merken dat dat niet eenmalig is. Bij nieuwe contacten zul je nog regelmatig het gevoel hebben dat je wéér uit de kast moet komen. Het zal dan steeds weer een keuze zijn of je het wel of niet vertelt.

Dat is op zich niet erg. Besef wel dat je het niet altijd hoeft te vertellen. In sommige situaties heeft het voor jezelf geen enkele toegevoegde waarde. Doe het dan gewoon lekker niet. Jij bent zelf degene die bepaalt of je het prettig vindt om het wel of niet te vertellen!