Wie moet/mag het weten?

Jongeren die ontdekt hebben dat ze homo zijn, kunnen heel verschillend denken over de vraag aan wie ze het willen vertellen. Aan het ene uiterste staan de jongeren die het kringetje van ‘ingewijden’ liefst zo klein mogelijk houden. Aan het andere uiterste staan de jongeren die vinden dat ‘de hele wereld’ het nu gelijk maar moet weten. Wat is wijs?

Ook hier geldt natuurlijk dat jijzelf degene bent die bepaalt aan wie je het vertelt en wanneer. Waarschijnlijk ligt de beste weg ergens tussen beide uitersten. Want waarom zou de hele wereld moeten weten dat jij homo bent? Moet iedereen alles van jou weten? Aan de andere kant: waarom zou je ervoor kiezen om het te beperken tot een heel klein kringetje? Laat je je dan niet teveel leiden door angst?

Grootouders
Hoe je er ook in staat, het is altijd goed om te beginnen bij mensen die je vertrouwt en van wie je weet dat ze goed zullen reageren. Een positieve eerste reactie geeft je vertrouwen voor de volgende stappen. Je kunt bijvoorbeeld beginnen bij je ouders of iemand anders uit je familie. Maar voor sommigen is dat té dichtbij; die beginnen liever bij een goede vriend of vriendin, of bij iemand uit de kerkelijke gemeente (predikant, jeugdleider).

Doe dus eerst op een veilige manier ervaring op met je ‘coming out’. Geef jezelf de tijd om de reacties te verwerken. Wen ook aan het idee dat er nu mensen zijn die ‘het’ van je weten. Vervolgens kun je erover nadenken hoe je het kringetje van ingewijden groter kunt maken. De klas of de jeugdvereniging? Of bijvoorbeeld eerst alleen de iets wijdere kring van (beste) vrienden?

Bedenk daarbij of je met een bepaalde stap geen mensen passeert. Als je weet dat het na de jeugdvereniging (via via) al gauw bij je grootouders terecht zal komen, is het waarschijnlijk goed dat je eerst zélf je grootouders inlicht.

Het proces van je ‘coming out’ mag best een tijdje duren; het hoeft allemaal niet van vandaag op morgen. Geef jezelf de tijd, als je die nodig hebt. Maar als je eenmaal hebt voorgenomen om het aan bepaalde mensen te vertellen, wacht er dan niet te lang mee. Anders wordt de drempel weer hoger en gaat het tegen je werken.