Meer mogelijkheden voor scholen

De tweede helft van 2021 heeft Hart van Homo’s heel wat gastlessen op scholen mogen geven, zowel voor vmbo als voor havo/vwo, mbo en hbo. We zijn blij dat we met ingang van 2022 daarvoor ook een groep jongeren beschikbaar hebben die voor scholieren hun verhaal willen doen. Dat geeft ons als stichting meer mogelijkheden.

Regelmatig kun je van homoseksuele jongeren horen hoe belangrijk het voor hen was om op school het verhaal te horen van iemand die net als zij is. Identificatiefiguren zijn juist ook voor deze jongeren erg belangrijk: iemand die begrijpt welke vragen het oproept als je homo blijkt te zijn, maar die er ook van kan getuigen dat de weg van een homo achter Jezus aan een begaanbare weg is. En ook voor heteroseksuele leerlingen is zo iemand belangrijk. Zijn of haar aanwezigheid op zich kan gelijk al heel wat vooroordelen wegnemen.

Gastdocenten

Voor middelbare scholen zijn deze ervaringsdeskundigen in 2022 namens Hart van Homo’s beschikbaar. Ze werken met een format dat door Hart van Homo’s is samengesteld en waarvan hun eigen verhaal deel uitmaakt. Doel van de les is onder andere: het onderwerp dichterbij brengen, bij tieners en jongeren meer begrip creëren voor de anders geaarde klasgenoot, en de eventuele anonieme homo in de klas bemoedigen. De ‘gastdocenten’ worden door Hart van Homo’s begeleid.

Gastlessen voor mbo en hbo, evenals voor bovenbouwklassen op de middelbare school, worden vooralsnog nog gegeven door Herman van Wijngaarden. Hij is ook beschikbaar voor docententrainingen.

Contact

Voor meer informatie kan contact worden opgenomen met Herman van Wijngaarden (herman@hartvanhomos.nl). Zeker voor de jongeren is het belangrijk om ruim van te voren te plannen, omdat zij eventueel een vrije dag moeten opnemen.