Zondig om homo te zijn?
Het was op een toerustingsavond voor een kerkenraad over homoseksualiteit. Eén van de ouderlingen vroeg zich af of het wel klopte wat ik zei, namelijk dat homoseksuele gevoelens op zich niet zondig zijn. ‘We zeggen toch ook niet tegen een moordenaar dat hij ernaar mag verlangen om een moord te plegen, zolang hij het maar niet doet? Het verlangen op zich is toch al verkeerd?’
Denk niet dat deze man geen bewogen hart voor homo’s had. Hij kwam mij juist over als zachtmoedig en welwillend. Alleen, hij had van huis-uit een visie op homoseksualiteit meegekregen waar hij oprecht mee zat. Een visie die je heel in het kort zo kunt weergeven.
‘Homoseksuele gevoelens heeft God bij de schepping niet bedoeld. Daarom is het zondig als iemand zulke gevoelens heeft. Als christen moet je er dus naar streven om deze gevoelens achter je te laten. Dat valt niet mee, maar door Gods kracht is het mogelijk.’
Er zijn veel christenen die – met de beste bedoelingen – menen dat ze hiermee de Bijbel naspreken. Ook sommige homoseksuele jongeren zelf denken zo. Ze nemen het zichzelf zó kwalijk dat ze homoseksuele gevoelens hebben, dat ze geneigd zijn te kiezen voor een visie die dat – met hen – veroordeelt.
Ik heb de ouderling verteld dat er volgens mij twee redenen zijn waarom deze visie niet klopt.
De eerste is dat ze pastoraal gezien niet verder helpt. Of sterker nog: misschien wel destructief is. Want als homoseksuele gevoelens per definitie zondig zijn, zit er maar één ding op. Dan moeten we tegen elkaar zeggen: ‘Bekeer je en neem afstand van je homoseksuele gevoelens.’ Uit eigen ervaring weet ik dat je daar compleet gek van kunt worden. Altijd maar jezelf veroordelen zodra je een jongen tegenkomt die je mooi vindt… Het schuld- en schaamtegevoel werd voor mij té zwaar.
Gelukkig ontdekte ik toen de tweede reden waarom deze visie niet klopt: zelfs als je van mening bent dat de Bijbel geen ruimte laat voor de homoseksuele relatie, hoef je (jouw) homoseksuele gevoelens niet te veroordelen. Want homoseksualiteit is méér dan seks (willen) hebben. Het is: je prettig bij iemand voelen, iemand aantrekkelijk vinden, van iemand houden. Het heeft dus in de eerste plaats te maken met verbondenheid, liefde en vriendschap. En daar is niks mis mee – ook niet als je gelooft dat de grens voor het uitleven van deze gevoelens ligt bij de seksuele relatie.
De ouderling begreep het. En volgens mij was hij opgelucht…
Herman van Wijngaarden
Herman van Wijngaarden is zelf homoseksueel en auteur van het boekje ‘Oké, ik ben dus homo – over homoseksualiteit en het volgen van Jezus’ (uitg. Jes!). Hij is projectleider van Hart van Homo’s. In het dagelijks leven is hij schrijver en conceptontwikkelaar bij de HGJB.